miercuri, 25 aprilie 2012

Steaua fără nume de Mihail Sebastian - teatru radiofonic


   Piesa de teatru radiofonic Steaua fără nume este o adaptare după teatrul cu acelaşi nume al lui Mihail Sebastian, şi îl are în distribuţie în rolul principal pe Radu Beligan, actorul care a jucat chiar la premiera piesei, în 1942.

  Subiectul piesei de teatru radiofonic:

   Într-un orăşel de provincie este coborâtă din tren o tânără doamnă din lumea bună, găsită fără bilet. Nimeni nu ştie cine este. O apariție exotică și luxoasă care pune pe jar oraşul. Departe de a fi ceea ce pare, doamna este de fapt depresivă, plictisită şi cu gânduri de sinucidere.
  Peste noapte este nevoită să rămână în locuinţa unui profesor de matematică şi astronomie. Acesta, un cărturar incurabil, un visător la stele, îi mărturiseşte că descoperise o stea nouă pe cer. 
  Cei doi sunt din lumi paralele, dar se îndrăgostesc şi vor să înceapă o viaţă nouă de a doua zi. Însă oare sunt într-adevăr făcuţi unul pentru altul? Nu vreau să desconspir finalul, te las să-l descoperi singur.
   Se cuvine precizat că piesa “Steaua fără nume” a fost jucată timp de câţiva ani fără ca numele autorului să fie cu adevărat cunoscut, deoarece evreii în perioada celui de-al doilea război mondial aveau interdicţia de a publica şi a de a avea o viaţă publică. După 1944, când România a întors armele împotriva Germaniei, a fost dezvăluit faptul că piesa de teatru aparţiunea lui Mihail Sebastian, autor cu origini evreieşti. La puţin timp, dramaturgul murea călcat de un camion în Bucureşti. Coincidenţă sau nu, în 1940 autorul a publicat un roman numit chiar Accidentul. Manuscrisul romanului i-a fost furat în Franţa, dar Mihail Sebastian s-a încăpăţânat şi l-a rescris de la zero.


   Regia artistică: Mihai Zirra.
  Distribuţie: Ştefan Mihăilescu-Brăila, Radu Beligan, Simona Bondoc, Silvia Dumitrescu-Timică, Sandu Sticlaru, Marcel Anghelescu, Ion Iliescu, Rodica Suciu, Florin Scărlătescu, Nucu Păunescu, Constantin Brezeanu. 
   Durata teatrului radiofonic: o oră şi 17 minute.

  Pentru o mostră de teatru radiofonic click mai jos:

Vrei această piesă de teatru radiofonic ?
 

   Cauţi o înregistrare anume? Trimite un mesaj la teatru_radiofonic@yahoo.com şi poate fi următoarea piesă disponibilă.
  P.S. Abonează-te prin e-mail (dreapta sus) ca să primeşti un mesaj la fiecare piesă nouă de teatru radiofonic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu